Bifokala, trifokala och progressiva linser

Bifokala kontaktlinser

En bifokal kontaktlins har två olika synkorrigeringar i samma kontaktlins. Ett område i kontaktlinsen använder man för att se saker på nära håll och ett annat område i kontaktlinsen används för att se på långt håll. Det första området korrigerar alltså för översynthet medan det andra korrigerar för närsynthet. Området för korrigering av närsynthet brukar ligga i den övre delen av linsen och vara betydligt större än området som korrigerar för översynthet.

Ett kontaktlinsrecept för bifokala kontaktlinser är lite mer komplicerat än ett recept för vanliga linser eftersom det finns två olika styrkor att ta hänsyn till.

Bifokala kontaktlinser används vanligen av personer som sedan länge har varit närsynta (svårt att se bra på långt håll) och nu i takt med ökande ålder även har blivit ålderssynta/översynta (svårt att se bra på nära håll).

Trifokala kontaktlinser

En trifokal kontaktlins har tre olika synkorrigeringar i samma kontaktlins. Ett område i linsen används för att se på nära håll, ett område för att se på långt håll, och ett område för att se det som varken är nära eller långt bort.

Trifokala kontaktlinser köps ofta av personer som tidigare burit bifokala kontaktlinser och irriterat sig på att inte kunna se bra på mellanavståndet.

Trifokala kontaktlinser kallas ibland multifokala eller multifocala, som om du letar efter trifokala linser i en nätbutik och inte hittar några kan det vara idé att söka efter multifocala / multifokala istället.

Kontaktlinsreceptet för trifokala kontaktlinser måste innehålla tre olika styrkor för varje lins.

Progressiva kontaktlinser

I progressiva kontaktlinser ligger de olika styrkorna ordnade koncentriskt. Den vanligaste konfigurationen innebär att man tittar i mitten på linsen för att se bra på nära håll (korrigering av ålderssynthet/översynthet) och sedan rör sig utåt i riktning mot linsens yttre kant om man vill se saker som är längre bort (korrigering av närsynthet).

Många tycker att det är enklare och känns mer naturligt att använda progressiva kontaktlinser jämfört med trifokala.

Finns det kontaktlinser som både är progressiva och korrigerar astigmatism?

Ja, det finns det. Det är toriska linser mot astigmatism som dessutom är gjorda för att korrigera närsynthet och översynthet. Det finns också bifokala och trifokala (multifokala) linser som korrigerar för astigmatism. Givetvis krävs ett mycket detaljerat kontaktlinsrecept för att den här typen av kontaktlinser ska fungera optimalt.