CLARE

Akronymen CLARE står för Contact Lense-Induced Acute Red Eye och är ett tillstånd där kontaktlinsanvändande orsakar akut rödögdhet.

clareVad som särskiljer CLARE från många andra ögonproblem är att det brukar slå till väldigt snabbt. Det sker vanligen inte någon gradvis utveckling där ögonen är lite smått irriterade och sedan blir värre och värre över tid, utan många patienter vittnar om hur de gick och lade sig på kvällen helt utan några som helst symptom och sedan vaknade abrupt mitt i natten med intensiv smärta i ögonen och tårar som bara rann och rann. CLARE brukar också göra ögonen extremt ljuskänsliga.

Det är inte ovanligt att ena ögat drabbas av CLARE samtidigt som det andra är helt utan symptom.

CLARE orsakas av bakteriegift

CLARE är en inflammatorisk reaktion i den främre delen av ögat, den del av ögat som bland annat innehåller hornhinnan, regnbågshinnan och ciliarkroppen. Det är en reaktion på endotoxiner (lipopolysackarider) som produceras av gramnegativa bakterier i ögat.

clare bakterie
Clare orsakat av bakterier.

Lipopolysackarider förekommer på ytan av gramnegativa bakterier, och vårt immunförsvar känner igen gramnegativa bakterier genom att upptäcka lipopolysackariderna. När immunförsvaret hittar lipopolysackarider brukar detta leda till en mycket kraftig immunreaktion som dödar stora mängder bakterier, och när bakterierna dör frigörs stora mängder lipopolysackarider. Denna stora mängd endotoxiner kan orsaka allvarliga symptom – ibland allvarligare än vad bakterierna orsakade på egen hand.

Exempel på gramnegativa bakterier som har identifierats i ögat hos patienter som diagnostiserats med CLARE är bakterien Haemophilus influenzae, liksom bakterier som tillhör släktet Pseudomonas eller släktet Serratia. Haemophilus influenzae är mer känd för sin förmåga att orsaka hjärnhinneinflammation och luftvägsinfektioner, och är näst efter pneumokocker den vanligaste orsaken till mellanöroninfektion hos barn.

Riskfaktorer för CLARE

Att använda kontaktlinser som sitter i ögat dygnet runt verkar öka risken för CLARE. CLARE förekommer, men är ovanligare, hos kontaktlinsanvändare som inte har kontaktlinserna i ögonen när de sover.

Risken för CLARE är högre under de tre första månadernas användning av dygnetruntlinser.

Som alltid är strikta hygienrutiner viktigt för att minska risken för att bakterier hamnar i ögonen när man sätter i och tar ut kontantlinser.

Om du använder kontaktlinser som inte är engångslinser är det viktigt att du följer strikta hygienrutiner för att rengöra dem och hålla etuiet fritt från bakterier.

Behandling

Om du utvecklar symptom på CLARE, ta omedelbart ut kontaktlinserna ur båda ögonen och sätt inte in några nya kontaktlinser. Linserna ska tas ut ur båda ögonen även om bara ett öga har drabbats av symptom på CLARE.

Nästa steg är att kontakta sjukvården för rådgivning. Du kan behöva träffa en läkare för att få bekräftat att det rör sig om CLARE och inte om något annat.

Immunförsvaret hos en i övrigt frisk person kan vanligen hantera CLARE på egen hand utan hjälp av någon medicinsk behandling. Läkaren kommer därför troligen att rekommendera att du håller ögat fritt från kontaktlinser och låter det läka ut utan medicinsk behandling. Det kan ta flera veckor innan ögonen är helt friska igen och under den tiden bör man inte använda kontaktlinser, vare sig när man sover eller när man är vaken.

I vissa fall skriver läkaren ut ögondroppar med antibiotika för att ta död på kvarvarande bakterier i ögat.

Att använda steroider för att lugna ned inflammationen är omtvistat.