Engångslinser

Engångslinser är kontaktlinser som man kasserar så snart man tar ut dem ur ögonen. En stor fördel med engångslinser är att man inte behöver rengöra och förvara dem. Man behöver inte oroa sig över att bakterier, virus, svampar, amöbor och andra obehagliga organismer som kan orsaka t.ex. clare ska växa till sig i kontakt-lins-etuiet och orsaka skada när man sätter in kontaktlinserna i ögonen igen. Istället öppnar man en helt ny obruten förpackning varje gång man ska sätta in kontaktlinser i ögonen. Det finns smidiga små förpackningar som är enkla att ha med sig så att man alltid har nya kontaktlinser redo och man behöver inte släpa runt på linsvätska för att kunna rengöra dem.

Engångslinser som används under dygnets vakna timmar

engångslinserEngångslinser som enbart är anpassade för att användas när man är vaken ska absolut inte användas när man har ögonen stängda under en längre period (till exempel sömn eller vila) eftersom de kan orsaka syrebrist i ögat. När det är dags att sova tar man ur engångslinserna och kasserar dem. Nästa gång man vill använda kontaktlinser öppnar man en ny förpackning.

Engångslinser som kan användas dygnet runt

Engångslinser som kan användas dygnet runt är vanligen tillverkade av silikonhydrogel eftersom kontaktlinser av detta material släpper igenom ungefär fem gånger så mycket syre som standardlinser gjorda av hydrogel.

När man har sina ögon öppna löser syre från luften upp sig i tårvätskan och tårvätskan transporterar syre till området under kontaktlinsen. Vanlig luft innehåller över 20% syre så det finns gott om syrgas som kan lösa sig i tårvätskan och risken för syrebrist under kontaktlinsen är låg.

När man stänger sina ögon stänger man ute luften och ingen syrgas kan lösa sig i tårvätskan. Istället måste ögat ta upp syre från blodkärl som sitter på insidan av ögonlocket. Tillgången på syre är lägre än under dagen och om kontaktlinsen inte är bra på att släppa igenom syre kan det lätt uppstå syrebrist under kontaktlinsen.

linserAtt råka somna med traditionella hydrogellinser i ögonen någon enstaka gång brukar inte vara något problem, men om man oftare än så låter kontaktlinser av hydrogel sitta i när man har ögonen slutna kan syrebristen orsaka allvarliga problem. Kontaktlinser av silikonhydrogel kan man däremot sova med eftersom de släpper igenom tillräckligt med syre från ögonlocket till ögat.

Engångslinser som kan användas dygnet runt finns i flera olika varianter. Det finns till exempel sådana som man låter sitta i 24 timmar innan man kasserar linserna, sådana som kan sitta i upp till sex dygn innan de ska kasseras, sådana som kan sitta i ögonen i tio dygn innan de ska kasserar, och sådana som kan sitta i ögonen i 30 dygn innan de ska kasseras.

Även om kontaktlinserna kan se väldigt lika ut och vara gjorda av samma material är det viktigt att aldrig överskrida tillverkarens rekommendation för hur länge man som max ska ha engångslinserna i ögat. Om det står att de ska kasseras efter sex dygn, låt dem inte sitta inne i sju, åtta eller nio dygn bara för att spara pengar eller för att det är obekvämt att behöva byta dem. Om man tycker att det är omständligt att byta kontaktlinser kan man överväga att skaffa sig engångslinser som kan sitta i ögonen i upp till 30 dygn, då behöver man bara byta ett dussin gånger per år.