Halloweenlinser

Väl valda kontaktlinser kan verkligen vara pricken över i för en maskeradkostym på Halloween och ge dräkten det där lilla extra. Halloweenlinser kan också vara den enkla vägen ut för den som vill lägga minimalt med energi på att klä ut sig eller helt enkelt inte gillar att känna sig ”utspökad” rent klädmässigt. Ta på dig vilka festkläder som helst och poppa in ett par svarta heltäckande kontaktlinser som tar upp hela den synliga delen av ögat. Du är nu utklädd till en svartögd demon som invaderat en kropp som tillhör en helt vanlig människa klädd i helt vanliga festkläder. Det är intressant att se hur människor reagerar när man bär den här typen a Halloweenlinser utan att vara utklädd i övrigt – det brukar bli succé tack vare överraskningsmomentet!

Halloweenlinser är vanligen engångslinser. När man tar ut engångslinser ur ögonen ska de omedelbart kasseras – inte sparas i linsvätska för att sättas in igen senare. Att återanvända engångslinser ökar risken för allvarliga ögonproblem.

Exempel på populära Halloweenlinser

Halloweenlinser Exempel på kostymer
Kattögon. Kontaktlinser som gör att det ser ut som att man har avlånga pupiller som en katt. Katt

Cat Woman

Någon ur Thundercats

Mästerkatten i stövlarna

Chesire cat

Svarta linser som täcker hela den synliga delen av ögat Demon

Black Eyed Kid

Röda linser som täcker hela den synliga delen av ögat, förutom pupillområdet som är svart Mothman
Vita linser som täcker hela den synliga delen av ögat, förutom en liten del av pupillområdet som är svart. Gör att det ser ut som man har extremt små pupiller. Zombie
Linser som visar upp en dödskalle och korslagda benknotor Sjörövare
Linser som visar upp en fyrklöver Leprechaun
Linser som visar upp spindelväv Häxor

Allmän Halloween

Gula linser Na’vi från filmen Avatar
Gröna linser The Mad Hatter från filmatiseringen av Alice i Underlandet
Blå linser Elsa från filmen Frozen

Mördarvarulvar i Teen Wolf

Röda linser Alfavarulvar i Teen Wolf
Bärnstensfärgade linser Varulvar i Twilligt

Varulvar i Teen Wolf som inte har röda eller blå ögon.

Kontaktlinser som gör att ena ögat inte har samma färg som andra ögat Dr Quinn – Medicin Woman

David Bowie

Kontaktlinser som gör att irisen (regnbågshinnan) ser ut att vara abnormt stor. Många anime-karaktärer

Lysande Halloweenlinser

Det finns halloweenlinser som lyser upp under UV-ljuslampor (”black lights”). Om man till exempel ska besöka en nattklubb som har ultravioletta lampor kan sådana kontaktlinser vara ett utmärkt val.

Kan Halloweenlinser vara synkorrigerande?konstiga linser

Ja, det finns nu för tiden ett stort utbud av Halloweenlinser som också erbjuder synkorrigering. De är extra populära bland personer som är så pass närsynta att de till exempel har svårt att läsa skyltar och känna igen sina vänner på avstånd utan synkorrigering, eftersom det är aktiviteter som är bra att klara av när man är ute och firar Halloween. Personer som bara behöver synkorrigering för att kunna läsa det finstilta på restaurangmenyn brukar vara mindre intresserade av att betala den extra summa som vanligen krävs för att Halloweenlinserna ska vara synkorrigerande, men vill man så finns det även sådana Halloweenlinser att köpa. Halloweenlinser finns också tillgängliga för ögon med brytningsfel.

Kontaktlinser utan synkorrigering kallas för plano.

Vad är sclera contacts?

Sclera contacts, eller sclera contact lenses, är den engelska beteckningen på kontaktlinser som är så stora att de täcker hela den synliga delen av ögat. Sclera är det vetenskapliga namnet på ögonvitan.

Vad är Big Eye?

Kontaktlinser märkta Big Eye är vanligen sådana som gör att irisen ser ut att vara extra stor. De är starkt förknippade med manga och anime. Ibland säljs de under namnet Circle Contacts.

Besök en optiker

Även om du inte använder kontaktlinser till vardags utan bara när du klär ut dig rekommenderar vi att du besöker en optiker för att få ett kontaktlinsrecept. Detta även om du inte tänker köpa synkorrigerande halloweenlinser.

Vissa tillverkare av Halloweenlinser hävdar att deras kontaktlinser passar alla ögonformer, men det är ungefär lika sant som när en klädtillverkare hävdar att deras klänningar är one-size-fits-all.

En optiker kan undersöka dina ögon och skriva ett kontaktlinsrecept som gör att du kan köpa Halloweenlinser vars form passar just dina ögon. Detta minskar risken för ögonirritation markant. Att besöka en optiker för att få veta de exakta dimensionerna är en liten investering som du kommer att uppskatta när du kan använda halloweenlinser många timmar i sträck utan att drabbas av irriterade, trötta, kliande, svullna och rinnande ögon.

Att man erhåller ett kontaktlinsrecept från en optiker innebär inte att man är begränsad till de kontaktlinser som just den optikern har att sälja. Kontaktlinsrecept följer en viss mall och du kan använda ditt recept oavsett vilken försäljare du väljer att beställa dina halloweenlinser från, både i Sverige och utomlands.

Specialgjorda kontaktlinser

Om du inte hittar de halloweenlinser man är ute efter finns det tillverkare som låter dig designa dina egna kontaktlinser så att de passar just dina önskemål. Det brukar vara dyrare än att köpa standardlinser, men man kan å andra sidan låta skapa ett par unika halloweenlinser som är precis som man vill ha dem.