Kosmetiska kontaktlinser

Kosmetiska kontaktlinser är kontaktlinser som bärs av kosmetiska skäl. De kan vara plano (utan synkorrigering), men nu för tiden finns det också ett sort utbud av kontaktlinser som är både kosmetiska och erbjuder korrigering av närsynthet, långsynthet och astigmatism.

Exempel på populära kosmetiska kontaktlinstyper

Kontaktlinser som ser naturliga ut

fargade linserAtt bära kontaktlinser som gör att ögonen ser helt naturliga ut är väldigt vanligt idag och du har förmodligen träffat många människor som burit färgade linser utan att du lagt märke till det. Den här typen av linser kan man bära av flera olika anledningar. Det kan till exempel handla om att man vill dölja skador, ärr och anomalier i ögat, eller att man helt enkelt föredrar en annan ögonfärg än den man har naturligt. Det är också vanligt att människor bär kontaktlinser av denna typ för att förstärka sina naturliga ögonfärg snarare än att byta till en helt annan ögonfärg. Slutligen finns det personer som har till exempel ett blått och ett brunt öga och önskar dölja detta med hjälp av kontaktlinser.

För mer information om den här sortens kontaktlinser och hur man väljer ut kontaktlinser som ser naturliga ut i ögat, gå vidare till vår artikel om Naturlig look på den här sajten.

Göra kanten kring regnbågshinnan mer tydlig

En färgad kontaktlins kan användas för att göra regnbågshinnans yttre gräns mer markant. Det är vanligt med halvgenomskinliga kontaktlinser som används för att förstärka ögats naturliga färg och ge en tydligare avslutning på regnbågshinnan.

Ovanliga och onaturliga ögonfärger

Dagens utbud av kontaktlinser innehåller gott om valmöjligheter för den som vill ha en ögonfärg som inte förekommer naturligt i friska mänskliga ögon eller är väldigt ovanlig hos vår art. Det går till exempel att köpa kontaktlinser som gör att regnbågshinnan ser neongrön, kolsvart eller djupt cerise ut. Som nämnts här ovanför finns det också enfärgade kontaktlinser som ger ett onaturligt intryck eftersom en naturlig regnbågshinna hos de allra flesta människor består av flera olika nyanser.

Ändra storleken på regnbågshinnan

Med hjälp av en kontaktlins kan man få regnbågshinnan att se större eller mindre ut.

För att göra att regnbågshinnan ser mindre ut använder man sig av en lins vars centrum (vars diameter är mindre än den naturliga regnbågshinnans) är färgad som en regnbågshinna och vars yttre kant ser ut som ögonvita.

Sport tint

Hos internationella försäljare av kontaktlinser är det inte ovanligt att hitta kontaktlinser med sport tint som används för att öka prestationsförmågan vid idrotter och liknande aktiviteter. Det finns till exempel kontaktlinser med sport tint som minskar risken att bli bländad, det finns kontaktlinser med sport tint som förstärker djupseendet och det finns kontaktlinser med sport tint som gör det enklare att se vissa kontraster. En tennisspelare kan till exempel bära kontaktlinser som gör det enklare att se den gröna tennisbollen mot bakgrunden.

Sclera (heltäckande kontaktlins)

kosmetiska linserDenna typ av kontaktlinser täcker hela den synliga delen av ögat, det vill säga både regnbågshinna och ögonvita – det är bara ett litet område precis över pupillen som är genomskinligt. På engelska kallas dessa kontaktlinser vanligen för scleral contacts eftersom sclera är det vetenskapliga namnet på ögonvitan.

Det är framförallt två typer av användare som köper den här sortens kontaktlinser:

  • Personer som har skadade eller missfärgade ögonvitor som de vill dölja med en heltäckande kontaktlinser.
  • Personer som tillfälligt vill skapa en uppseendeväckande effekt, till exempel när de går på fotbollsmatch, nattklubb eller maskerad, firar Halloween eller ägnar sig åt rollspel (inklusive cosplay).

Eftersom man har ett större område till sitt förfogande med en heltäckande kontaktlins kan man skapa mer dramatiska effekter än när man använder kontaktlinser av normal storlek. Det går till exempel att få hela ögat att se kolsvart ut.

Maskeradlinser

I gruppen maskeradlinser hittar vi ett enormt utbud av kontaktlinser med olika färger, mönster och specialeffekter. De används inte bara vid regelrätta maskerader utan kan lika gärna köpas av någon som vill stötta favoritlaget inför den viktiga fotbollsmatchen, ägna sig åt cosplay eller ha fyrklöverögon under firandet av St Patricks Day.

Mer information hittar du på vår sida om Maskeradlinser på den här sajten.

Vad betyder visibility tint?

Om en ask kontaktlinser är märkt med orden visibility tint innebär det att de är svagt färgade för att göra kontaktlinsen enklare att få syn på när den befinner sig utanför ögat. Alla som någon gång råkat tappa en helt ofärgad kontaktlins på golvet kan nog intyga att det kan vara knepigt att få syn på något som är så genomskinligt. Därför finns det kontaktlinstillverkare som saluför kontaktlinser som är svagt färgade så att de ska synas bättre. Syftet är alltså inte att ändra användarens ögonfärg – vill man uppnå en sådan effekt behöver man något betydligt kraftfullare än visibility tint.