Maskeradlinser

Utbudet av maskeradlinser är enormt och man kan klä ut sig till allt från The Mad Hatter till Black Eyed Kid och Yellow Eyed Demon. Maskeradlinser används inte bara i samband med maskerader utan i alla möjliga sammanhang. Man kan till exempel köpa blågula maskeradlinser inför den 6 juni eller bära grönvita maskeradlinser på Hammarbymatchen.

halloweenEftersom maskeradlinser ofta bara används vid ett enda tillfälle är det väldigt vanligt att de är engångslinser.

Maskeradlinser användes av filmbranschen i Hollywood redan på 1950-talet men det var specialgjorda kontaktlinser som kostade en hel del att ta fram. Det var först långt senare, när priset på engångslinser hade börjat sjunka, som maskeradlinser verkligen slog igenom i de breda folklagren. När Michael Jackson använde sina varulvslinser i musikvideon för poplåten Thriller på 1980-talet var maskeradlinser fortfarande något ovanligt som de flesta människor inte hade tillgång till. Numera är utbudet av maskeradlinser enormt och de säljs under många olika benämningar, såsom specialeffektslinser, FX-linser, crazy contacts, teaterlinser, med mera. I USA säljs stora mängder Halloween Contact Lenses i oktober varje år eftersom Halloween är en stor maskeradhelg.

Synkorrigering

En majoritet av alla kosmetiska linser som säljs är så kallade plano-linser, vilket innebär att de inte ger någon synkorrigering. Det finns dock försäljare som erbjuder maskeradlinser med synkorrigering, vilket till exempel kan vara praktiskt för närsynta personer som skulle få problem att köra bil, läsa väggmenyer och känna igen sina vänner på avstånd utan någon form av synkorrigering.

Storlek

Maskeradlinser finns tillgängliga i flera olika storlekar. Hornhinnans storlek är vanligt, men det går även att köpa maskeradlinser som är något större än hornhinnan och sådana som täcker hela ögat.

Kontaktlinser som gör att regnbågshinnan (iris) ser ut att vara extra stor brukar kallas Big Eye Contacts eller Circle Contacts. De är populära ihop med kostymer som inspirerats av manga och anime.

Kontaktlinser som täcker hela den synliga delen av ögat, inklusive ögonvitan, brukar kallas för Scleral Contacts eftersom sclera är det vetenskapliga namnet på ögonvitan. Maskeradlinser av den här typen kan till exempel användas för att få det att se ut som att hela ögonhålan är svart, utan vare sig pupill, iris eller ögonvita.

Exempel på populära maskeradlinser

 • halloween linserKattögon
 • Heltäckande svarta demonögon
 • Heltäckande röda ögon
 • Heltäckande vita ögon med pytteliten pupill
 • Zombieögon
 • Spiraleffekt
 • Kontaktlinser med symboler, till exempel för en viss religion, högtid, land eller idrottslag
 • Kontaktlinser med glitter
 • Gula kontaktlinser inspirerade av filmen Avatar
 • Bärnstensfärgade kontaktlinser inspirerade av filmserien Twilight
 • Kontaktlinser som lyser upp i en eller flera neonfärger om de utsätts för UV-ljus. (Lampor med ultraviolett ljus förekommer hos vissa nattklubbar).
 • Kontaktlinser som gör att regnbågshinnan ser ut att vara extra stor.

Säkerhet

Du bör besöka en optiker och skaffa ett kontaktlinsrecept även om du bara använder maskeradlinser då och då och inte behöver någon synkorrigering. Ett kontaktlinsrecept gör att du kan köpa kontaktlinser som passar formen på just dina ögon, vilket dramatiskt minskar risken för irriterade ögon och ögonskador. Det finns tyvärr gott om exempel på personer som drabbats av rejäla ögonproblem efter bara några timmars användande av kontaktlinser vars form inte passat ögat och som därför skavt mot ögats känsliga delar. Tillverkare som hävdar att deras kontaktlinser passar alla ögon bör man ta med en stor nypa salt.

Har man lagt ned tid, pengar och energi på att förbereda sig inför ett stort firande är det inte kul att behöva avbryta halvvägs på grund av ögonproblem. Att genomlida en fest med svullna ögon som kliar och svider, tårar som flödar nedför kinderna och en näsa som blir allt snorigare ju längre kvällen går är vare sig särskilt kul, snyggt eller medicinskt tillrådligt. Ett besök hos en optiker är därför väl investerade pengar och det finns gott om optiker i Sverige som utfärdar kontaktlinsrecept även om du inte köper kontaktlinser hos dem.

Specialgjorda kontaktlinser

Om du har specifika önskemål om en maskeradlins och inte hittar den i det befintliga utbudet kan du kontakta någon av de tillverkare som utformar kontaktlinser i enlighet med kundens önskemål. Det är vanligen dyrare att skaffa sig kontaktlinser på det här viset, men man får å andra sidan exakt vad man vill ha och kan ta fram en kontaktlins som inte ser ut som ögonen på ett halvdussin andra gäster på festen eller lajvet.