Naturlig look

Idag är det populärt att bära färgade kontaktlinser samtidigt som man eftersträvar en naturlig look. Det ska se ut som att det är ens egen ögonfärg, inte en bit färgad silikonhydrogel som flyter omkring på ögongloben.

För att åstadkomma en naturlig look finns det flera saker att tänka på och vi kommer att gå igenom några exempel i den här artikeln. Du kan få mer information från din optiker, och professionella make up-artister brukar också vara en guldgruva av information eftersom de har så stor kännedom om hur olika färger, nyanser och mönster påverkar hur vi uppfattar någons ögon.

Avstå från enfärgade kontaktlinser

naturlig linsOm du vill att dina ögon ska se naturliga ut är det bäst att avstå från helt enfärgade kontaktlinser. Om du tar en titt på ett naturligt öga så ser du att regnbågshinnan (irisen) inte är enfärgad utan består av färger i flera olika nyanser. Ofta kan man se strimmor, punkter, och så vidare i irisen. Ett blått öga kan till exempel bestå av olika nyanser av ljusblått och mörkblått, med strimmor av turkosblått, och med några få små ljust guldbruna punkter här och där.

Även om man inte medvetet tänker på dess skiftningar till vardags reagerar de flesta av oss om vi träffar någon som har helt enfärgade regnbågshinnor. Det ser helt enkelt inte naturligt ut, även om det kan vara svårt för oss att sätta fingret på exakt vad det är vi tycker känns konstigt när vi har ögonkontakt med personen.

Om man vill att ens ögon ska uppfattas som naturliga bör man därför välja kontaktlinser med en naturlig mönstring eller ännu hellre välja halvgenomskinliga kontaktlinser som låter en del av ditt ögas naturliga skiftningar lysa igenom.

Ogenomskinliga kontaktlinser (där bara pupillområdet är genomskinligt) brukar vara märkta med ordet opaque eller opaque tint.

Om möjligt – välj halvgenomskinliga kontaktlinser

Halvgenomskinliga kontaktlinser låter delar av det underliggande ögat skina igenom vilket kan göra underverk när man vill åstadkomma en naturlig look.

Nackdelen med halvgenomskinliga kontaktlinser är att det finns begränsningar för hur pass stor förändring man kan åstadkomma med dem. Om du till exempel har ljust blå ögon och vill ha mer intensivt blå ögon kan halvgenomskinliga blå kontaktlinser skapa en fantastiskt fin effekt och se väldigt naturliga ut. Om du däremot har mörkt bruna ögon och vill ha ljust blå ögon kommer detta att vara svårt att åstadkomma på ett bra vis med halvgenomskinliga kontaktlinser.

På engelska brukar halvgenomskinliga kontaktlinser som är avsedda att förstärka bärarens naturliga ögonfärg vara märkta enhancement tint, vilket kan vara bra att känna till om man vill beställa kontaktlinser från en internationell engelskspråkig försäljare.

Håll dig till naturliga storlekar

Om man vill att ögat ska se naturligt ut är det säkrast att välja en kontaktlins där både pupillens storlek och regnbågshinnans storlek överensstämmer med vad som ser naturligt ut i dina ögon och hos människor i största allmänhet. Det kan kännas lockande att till exempel köpa kontaktlinser som ger en extra stor regnbågshinna, men det är betydligt svårare att lyckas få till en naturlig look om man börjar laborera med storleken på ögats olika delar.

Nöj dig med att göra regnbågshinnans yttre kant mer markant

naturliga linserIbland tror vi att vi radikalt måste byta ögonfärg för att åstadkomma en positiv förändring av ögats utseende när det i själva verket finns en hel del annat att prova på. Här ovan har vi nämnt att det finns kontaktlinser som är halvgenomskinliga och förstärker din naturliga ögonfärg. Ett annat alternativ är att använda en kontaktlins vars syfte är att göra regnbågshinnans yttre gräns mer markant och skapa en tydlig gräns mot ögonvitan. Detta kanske inte låter som någon större förändring, men hos många personer kan det innebära en rejäl förbättring av hur ögat upplevs rent estetiskt, särskilt om regnbågshinnan naturligt inte har någon tydlig kant utan tenderar att se lite utsmetad ut i gränslandet mot ögonvitan.

En populär kombo är halvgenomskinliga kontaktlinser som används både för att förstärka ögats naturliga färg och ge en tydligare avslutning på regnbågshinnan. Utan att byta ögonfärg har man skaffat sig ögon som ser både klarare, tydligare och mer intensiva ut, och eftersom man håller sig inom sitt medfödda färgspektrum är risken för att resultatet ska upplevas som konstlat och onaturligt mycket mindre än när man byter ögonfärg.

Har du något att dölja?

Kontaktlinser i naturlig stil kan användas för att dölja skador, ärr, missfärgningar och andra anomalier i ögat utan att någon tänker på att man bär kontaktlinser. Enklast att dölja är sådana som begränsar sig till regnbågshinnan eftersom man då kan använda en kontaktlins av normal storlek. Har man däremot något att dölja i ögonvitan behöver man en kontaktlins som är större än normalt. Om man till vardagslag tänker bära en extra stor kontaktlins är det extremt viktigt att få den utprovad av en skicklig optiker så att den verkligen passar perfekt, och man måste också välja en kontaktlins av en typ som är avsedd att bäras så ofta så att man inte får problem med till exempel syrebrist i ögat.