Sätta in mjuka kontaktlinser

Dagens moderna mjuka kontaktlinser är utformade så att de ska gå enkelt att både sätta in och ta ut utan hjälp av några speciella redskap. Här nedanför följer en steg-för-steg guide för nybörjaren.

Som nybörjare kan det ta ett tag innan man lär sig hur man sätter in kontaktlinserna. Om dina ögon blir irriterade medan du övar, ta en paus och låt ögonen vila innan du försöker igen. Att sätta in en kontaktlins i ett öga som är irriterat, svullet, tårat och så vidare är extra svårt.

linserFörberedelser

  1. Om du inte använder engångslinser, börja med att rengöra utsidan av kontaktlinsernas etui så att du inte råkar överföra patogener från utsidan till insidan. Det finns tyvärr gott om patogener som kan växa till sig inuti ett etui även om det fyllt med kontaktlinsvätska.
  2. Tvätta och torka dina händer väl. Korta naglar rekommenderas för den som inte är van vid att sätta in och ta ut kontaktlinser. Använd inte hudkräm eller liknande precis innan du ska sätta in kontaktlinserna. Torka dina händer på något som inte luddar.

Inspektion

  1. Öppna paketet eller etuiet och ta ut en kontaktlins. Balansera den på en av dina fingertoppar så att kontaktlinsen har sin öppning uppåt. Den ska vara som en skål.Om huden på ditt finger är torr kan det hända att linsen fastnar. Använd kontaktlinsvätska för att lösa detta problem.
  2. Inspektera noga kontaktlinsen. Använd inte en kontaktlins som är skadad på något vis eller ser smutsig ut. Om det inte är en engångslins måste man vara på sin vakt mot avlagringar av fett och proteiner.
  3. När du har säkerställt att du har en kontaktlins i bra skick, kontrollera att den inte är ut-och-in.

Insättning

  1. Med den hand som inte håller kontaktlinsen, öppna ditt öga ordentligt med hjälp av två fingrar. Om du har olika syn på ögonen är det viktigt att du väljer det öga som kontaktlinsen är anpassad för.
  2. Placera försiktigt kontaktlinsen på ögongloben. Det finns flera olika tekniker man han använda här, och du kan behöva experimentera en del för att hitta vilken teknik som passar dina ögon bäst.En populär metod är att placera kontaktlinsen på ögonvitan och sedan försiktigt drar den till rätt position över hornhinnan. Vissa använder sig av fingret för att dra kontaktlinsen till rätt läge, medan andra föredrar att hålla linsen still och röra ögongloben istället. Det finns också kontaktlinsanvändare som placerar kontaktlinsen direkt på hornhinnan redan från början.

Tips!

Om kontaktlinsen viker sig när du försöker sätta in den i ögat, ta ut den och rengör den med kontaktlinsvätska innan du försöker sätta in den igen.