Ta ut mjuka kontaktlinser

Dagens moderna mjuka kontaktlinser är utformade för att man ska kunna ta ut dem ur ögat utan att använda redskap. Har man problem med att få ut linserna finns det dock fortfarande redskap till salu som man kan använda sig av, till exempel en liten stav som har en sugkopp i ena änden. Sugkoppen suger sig fast på kontaktlinsen så att det blir enklare att ta ut kontaktlinsen ur ögat. Den här typen av redskap är särskilt populära bland kontaktlinsanvändare som har långa naglar eller försämrad finmotorik i fingrarna.

Att ta ut mjuka kontaktlinserta ut linser

  1. Om du inte använder engångslinser, se till att du har ett rent etui redo att lägga linsen i. Det är viktigt att etuiet är rent både på utsidan och insidan, och fyllt med den kontaktlinsvätska du tänker använda.Återanvänd aldrig gammal kontaktlinsvätska från föregående förvaring. All gammal kontaktlinsvätska ska hällas ut innan etuiet rengörs, och sedan ersättas med ny kontaktlinsvätska när etuiet är rengjort. Att till exempel bara hälla i lite ny kontaktlinsvätska i den gamla är förenat med ökad risk för allvarliga ögonproblem.
  2. Tvätta och torka dina händer väl. Torka dig inte på något som kan göra dina händer smutsiga igen eller som luddar. Applicera inte någon hudkräm eller liknande.Det är viktigt att dina händer är rena så att du inte överför patogener till dina ögon. Om du inte använder engångslinser är det också viktigt att inga patogener överförs till kontaktlinsen och etuiet. Det finns patogener som kan växa till sig i ett kontaktlins-etui även när det är fyllt med kontaktlinsvätska.
  3. Öppna ögat och använd en eller två fingertoppar för att varsamt ta kontaktlinsen ur ögat. Kortklippta naglar rekommenderas.Det finns olika tekniker man kan använda och du kan behöva prova dig igenom några olika innan du hittar den metod som passar bäst för dig. En del kontaktlinsanvändare använder en fingertopp för att föra linsen från hornhinnan ut mot kanten av ögat, och sedan plocka ut den därifrån. Andra föredrar att använda tummens fingertopp + fingertoppen av ett annat finger för att försiktigt klämma ihop kontaktlinsen där den sitter över hornhinnan och ta ut den ur ögat så snart den börjar bukta ut och lossna från ögat.

    Om du instinktivt blundar så snart dina fingrar rör ditt öga kan du behöva använda din andra hand för att hålla ögat öppet och hindra ögat från att knipa ihop sig medan du tar ut kontaktlinsen.

  4. Om du inte använder engångslinser är det viktigt att du genomför hela rengöringsprotokollet så snart du tagit ut kontaktlinsen ur ögat. Det finns olika metoder och produkter man kan använda sig av – din optiker kan hjälpa dig att välja ut vilken metod och vilka typer av rengöringsprodukter som är bäst för dig.Även om du köper en rengöringsprodukt som anger att det inte är nödvändigt att gnugga rent kontaktlinsen bör du gnugga rent kontaktlinsen eftersom studier har visat att den blir renare om den rengörs mekaniskt istället för att bara översköljas av rengöringslösning.

    Man brukar rengöra kontaktlinser i handflatan eller i ett särskilt separat etui (helst ett kokbart). Om man rengör kontaktlinsen i det etui som används för förvaring av linsen finns risk för att man bara flyttar patogener och annan smuts från kontaktlinsen till etuiet, såvida man inte ser till att rengöra och desinficera etuiet väldigt noga innan man stänger det igen.

  5. Innan man lägger den rengjorda kontaktlinsen i etuiet för förvaring är det bra att granska den för att upptäcka eventuella skador på den. Om linsen är skadad och behöver ersättas är det bra att få veta detta redan nu.

Tips!

Det finns rengöringssystem för kontaktlinsetuier som använder sig av UV-ljus.